Home · Aanvraag login

Project Elektronisch Nieuwsarchief Vlaanderen (UA)

Wat is het ENA?

Het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA - www.nieuwsarchief.be) archiveert sinds 2003 alle nieuwsuitzendingen van 19 uur op één (VRT) en VTM op digitale wijze. Alle nieuwsuitzendingen worden ook gecodeerd: de nieuwsitems worden in detail bekeken en geanalyseerd aan de hand van verschillende variabelen. Op dit moment is het ENA met deze volledig digitale archivering zelfs internationaal een van de koplopers. Een eerste doel van het ENA is nieuwsinhouden te analyseren en te rapporteren aan de Vlaamse minister van Media. Een tweede doel is de data ter beschikking te stellen van de ruimere wetenschappelijke gemeenschap.

Op deze website van het Elektronisch Nieuwsarchief kunnen de journaals aan de hand van zoektermen doorzocht worden. De gebruikers kunnen de resultaten van hun zoekopdracht in streaming video bekijken. Ook de volledige, onverknipte journaals zijn beschikbaar op de website.

Gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Media

Verantwoordelijken

Professor Stefaan Walgrave (Universiteit Antwerpen)
Professor Marc Hooghe (Katholieke Universiteit Leuven)
Knut De Swert (Universiteit Antwerpen)

Contact

Ine Kuypers (onderzoeksmedewerker)
Universiteit Antwerpen
Sint-Jacobsstraat 2
2000 Antwerpen

TEL. +32 3 265 57 60
ine.kuypers@uantwerpen.be

Dank

Het ENA wenst uitdrukkelijk VRT en VTM te danken voor hun bereidwilligheid en medewerking aan dit wetenschappelijk initiatief. Ook bedankt het ENA de Bibliotheek van het Federale Parlement voor het gebruik van hun video-archief. Tenslotte vergeet het ENA de sponsors niet: het Max Wildiersfonds van het FWO (2003-2005) en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (2005-heden).

Verwante links


Deze links worden in een nieuw venster geopend.
Ontwerp www.KPsoft.be   Lettergrootte: Normaal · Groot